Wooncoöperatie (woongemeenschap)

Overhoop 

Hoe een wooncoöperatie van betekenis kan zijn in Utrecht Overvecht

Samenvatting project

Overhoop in een christelijke woongemeenschap in Utrecht Overvecht. Ze wonen al meer dan tien jaar in een (vervallen) gebouw uit de jaren  ’60. Het gebouw was eigendom van woningcorporatie Mitros. In 2016 ontstond de mogelijkheid het gebouw te kopen en grondig te renoveren. Na vier jaar onderhandelen, ontwerpen en hard werken is de tweede wooncoöperatie in Nederland die koopt van een corporatie een feit. Alles is rond: koopovereenkomst, akkoord Autoriteit woningcorporaties, omgevingsvergunning, levering en een sluitende financiering.

Het ontwerp is gemaakt door Maarten Nieuwenhuize van MN Architect uit Utrecht.

Misschien wel mijn meest bijzondere en meest complexe project wat ik heb gedaan.

Mijn rol

  • Onderhandelingen voor aankoop pand
  • Maken businesscase
  • Regelen financiering
  • Subsidieaanvragen
  • Renovatieplan
  • Kostenramingen
  • Bouwfasering en planning
  • Morele support en sparringpartner

Interessante downloads:

Omschrijving werkwijze

1e wooncoöperatie van Utrecht

De balkonbingo tijdens de lockdown. Voor alle opgesloten kinderen in de flats rondom Overhoop

Overhoop is de 1e wooncoöperatie van Utrecht en de 2e in Nederland die onder de Woningwet 2015 bezit van de woningcorporatie overneemt.

Het traject van initiatief tot realisatie ging niet vanzelf. Een intensief traject van onderhandelen, ontwerpen en financieel haalbaar krijgen ging daar aan vooraf.

Overhoop zou financieel niet mogelijk zijn zonder:

Financiering als uitdaging
Financiering is één van de grootste uitdagingen van een wooncoöperatie.

Nederlandse banken financieren (nog) geen wooncoöperaties. Overhoop heeft daarom een overeenkomst gesloten met de Duitse bank de GLS voor circa 50% van de investering.

Overhoop renoveert duurzaam en circulair

Het gebouw uit de jaren ’60 moet zeer grondig worden gerenoveerd. Het streven is om zoveel mogelijk gebruik te maken van hergebruikte materialen: van sloophout als gevelbekleding tot hergebruikte metalstud wanden.

Het bedrijf Lek Mining is een waardevolle partner om materiaal te oogsten en door hulp en advies van aannemer Groenluik komt Overhoop heel ver met het voornemen. Hiernaast een leuk oogstfilmpje in de hogeschool Rotterdam.

Download het groene renovatieplan van Overhoop