Inwonersinitiatief Haag & Hof 

Het Nieuwe Wonen

Samenvatting

Haag & Hof is “mijn eigen” bouwproject in Houten. Als inwoner heb ik samen met een andere inwoners het initiatief genomen een eigen plan te bedenken én te ontwikkelen op de plek van een voormalige basisschool. Waar participatie “meedoen” betekende en waar duurzaamheid zichtbaar wordt. Met levensloopbestendige woningen geschikt voor senioren én voor gezinnen. En als trots van het project Het Lokaal. Het Lokaal is een opvallend groen gebouw met een grote huiskamer en keuken voor de buurt en twee sociale short-stay voorzieningen. 

Neem gerust contact op als je meer informatie of een rondleiding wilt.

Project Haag & Hof

  • Twintig levensloopbestendige grondgebonden woningen: 8 aan het park en 12 in een hofje
  • Meerdere generaties
  • Het Lokaal als onze trots
  • Met betrokken buurt en kopers
  • Opgeleverd in 2019
  • Bolton Ontwikkeling was onze ontwikkelende partner
Werkwijze

Vier principes project Haag & Hof

 

Principe 1: participatie betekent meedoen.
Dat betekent dat je niet alleen iets mag vinden van het plan maar het mag verbeteren en dat het plan moet uitnodigen om te doen waar je goed in bent.
Twee leuke voorbeelden.
Studenten van het Wellantcollege hebben de buitenruimte ontworpen en het speeltoestel uitgezocht.
Een gepensioneerde fruitkweker heeft geadviseerd over alle fruitbomen in het plan (circa 25 bomen!) en deze zelf geplant. De fruitkweker gaat studenten van het Wellant leren hoe deze bomen onderhouden moeten worden.

Bouwplan haag en hof inwonersinitiatief

Principe 2: nieuwe herkenbare plek voor  ontmoeting
Een basisschool is een plek van herkenning, identiteit en ontmoeting. Het vertrek van een basisschool uit een buurt is ook meer dan een ruimtelijk vraagstuk.
Wij wilden Haag & Hof een nieuwe plek van ontmoeting geven op een heel herkenbare en sprekende manier. De betekenis van de school op die plek moest blijven maar dan in een nieuwe context en een nieuwe uitstraling.
We hebben dat bereikt door Het Lokaal te realiseren. Ons knalgroene buurthuis en sociale short-stay als blikvanger in de buurt. Het Lokaal is nu een onafhankelijke stichting met ANBI-status en is geen eigendom van het project of van een VvE.

Principe 3: duurzaam plan
In Haag & Hof zijn de eerste Nul-Op-De-Meter woningen van Houten gerealiseerd. En ook nog levensloopbestendig. De woningen in het hofje zijn energieneutraal gebouwd. Het bevorderen van duurzaamheid in de wijk is één van de doelstellingen van stichting Het Lokaal.

Principe 4: een echt Houtens plan
Houten heeft een eigen stijl en identiteit. Wij hebben dit in het ontwerp zichtbaar gemaakt. En ook door het planten van veel fruitbomen als verwijzing naar de fruitteelt.

Inwonersinitiatief haag en hof
Inwonersinitiatief haag en hof